Brainwave relaksacija 

Biofeedback

 

Osnovni princip "biofeedback" tehnologije zasniva se na vještini koju svi ljudi posjeduju, a to je mogućnost da svojevoljno utječemo na autonomne funkcije našeg tijela. Posljednjih godina ustanovljeno je da nam biofeedback omogućuje nezamislivo velik stupanj kontrole nad našim tijelom. Studije u kasnim 60-ima pokazale su da ono što se smatralo da nije dio naše svijesti, autonomne funkcije mozga, zapravo i nije takvo već se može uz pomoć elektroničke opreme izravno kontrolirati. To su stvari poput disanja, broj otkucaja srca, krvni tlak itd.
Znanstvenici su prvo uz pomoć EEG-a promatrali različita stanja u kojima se nalaze osobe dok prakticiraju yogu.

Biofeedback

Slika 1. Biofeedback tehnologija


Kod biofeedback tehnologije različite se elektrode spoje na kožu. Tada se koriste tehnike relaksacije, meditacije, vizualizacije kako bi se postiglo željeno stanje svijesti ili tijela što može biti na primjer opuštenost mišića, niži krvni tlak ili niža tjelesna temperatura. Biofeedback uređaj tada prati promjene na tijelu. Neki od parametara koji se prate su:
    - temperatura kože,
    - električna vodljivost kože,
    - napetost mišića,
    - broj otkucaja srca,
    - moždana aktivnost.

Biofeedback uređaj pomaže kod simpatičkog ili adrenalnog stresa. Također, koristan je i kod neadekvatne kontrole nad jednim ili grupom mišića.
Stanja koja se mogu tretirati biofeedback uređajem su na primjer:
    - poremećaj tjeskobe,
    - blaga depresija,
    - epilepsija,
    - glavobolja,
    - poboljšanje koncentracije kod učenja ili meditacije,
    - nadziranje moždanih valova kod duhovnog razvoja ili dostizanja unutarnjeg mira,
    - mišićno-skeletni poremećaj kronične napetosti mišića,
    - terapije za relaksaciju,
    - terapije za oslobađanje od stresa,
    - djelovanje protiv sindroma kronične boli,
    - kod visokog krvnog tlaka,
    - kod astme,
    - kod bolesti krvotoka, kao što je Raynaudova bolest,
    - kod bolesti vilice, kao što je TMJ,
    - kod urinarne inkontinencije,
    - kod poremećaja smanjene koncentracije.

Biofeedback uređaj može sprječiti simptome glavobolje na taj način da djeluje na žile koje dovode krv u mozak tako da se ta krv prerasporedi u ruke i noge. Na taj način efektivno se suzbijaju simptomi glavobolje. Biofeedback također učinkovito suzbija simptome Crohnove bolesti, neuritisa i ostalih bolnih poremećaja. Uz pomoć elektroničkih osjetila moguće je sada naučiti kontrolirati napetost mišića i tjelesnu temperaturu. Moguće je kontrolirati kucanje srca i krvni tlak, to su parametri koji su povišeni kod napada stresa tako da uz pomoć biofeedback uređaja možemo smanjiti simptome stresa.