Brainwave relaksacija 

Brainwave biofeedback

 

Kako je već objašnjeno biofeedback nas uči kako da utječemo na našu moždanu aktivnost, mijenjamo broj otkucaja srca, krvni tlak, napetost mišića i ostale tjelesne parametre. Biofeedback uređaji nam omogućavaju da čujemo ili osjetimo spomenute tjelesne parametre.
Biofeedback tretmani omogućavaju nam da stvorimo pozitivne navike kad je u pitanju odnos prema našem vlastitom tijelu.

 

StressEraser
 

StressEraser

Slika 1. StressEraser biofeedback uređaj

 

StressEraser je mali, prenosivi i iznimno precizan biofeedback uređaj. Koristi se za reduciranje simptoma stresa. Radi na taj način da nam pomaže da opustimo tijelo, a time i um i to tako da nas upućuje na koji način trebamo disati. Na ekranu se pokazuje val koji pokazuje naše otkucaje srca. Na ekranu se također pojavljuje i niz trokuta koji nas upućuju kako trebamo disati.

StressEraser

StressEraser

StressEraser

1. Postavljanje prsta na senzor

2. Usklađivanje disanja sa znakovima

3. Ulazak u stanje opuštenosti

 

Pravilnim disanjem možemo utjecati na simptome stresa. Kada smo često pod utjecajem stresa naši živci brže i snažnije reagiraju na stres, tako nas simptomi stresa pogađaju lakše, brže i intenzivnije. StressEraser mjeri utjecaj disanja na parasimpatički sustav i koristi te informacije kako bi nam pomogao da dođemo u stanje relaksacije.

 

ThoughtStream

ThoughtStream

Slika 2. ThoughtStream biofeedback uređaj


Ovaj uređaj koristi senzor za mjerenje vodljivosti (engl. galvonic skin response, GSR) električne struje. Senzor se postavlja na dlan i bilježi psihološke procese koji se odvijaju. I najmanja promijena vodljivosti kože dlana prati se više puta u sekundi. Mjerenje raspoloženja, emocionalne reakcije i mentalnog stanja tada se "vraća" (engl. feedback) korisniku putem zvučnih signala, prikaza na ekranu ili pomoću aplikacije na računalu.
Kao i StressEraser i ovaj uređaj pomaže nam u rješavanju simptoma stresa, međutim ovaj uređaj zanimljiv je radi toga što omogućuje igranje takozvanih "mentalnih" igara. Ove igre se igraju uz pomoć uma i tijela. Senzori uređaja mjere koliko je osoba napeta ili opuštena i na taj način se vrši interakcija korisnika s računalom tj. sa igrom. Dva su tipa "mentalnih" igara. Prvi tip su psihološke igre a drugi senso-motoričke. Kod psiholoških igara korisnik uči kako da pomiče objekte na ekranu na taj način da opusti tijelo i fokusira um. Drugi tip je senso-motorički i sadrži niz modula koji korisnika uče kako da izvrši pravu reakciju u pravo vrijeme.

Primjeri psiholoških igara su:

 

1. Relaksiranjem treba prizemljiti letjelicu

2. Opuštanjem u pravom trenutku prizemljiti platformu na pravo mjesto

3. Kontroliranjem tjelesnih funkcija treba letjeti letjelicom kroz oblakeKod sensomotoričkih igara vježbamo koncentraciju, održavanje pozornosti i brzine reakcije. Međutim tu je i primjerice igrica "Music Plot" koja je fascinanta po tome što nam omogućava da izrazimo svoju kreativnost kroz biofeedback, tj. omogućava nam da stvaramo vlastitu glazbu time što se koncentriramo ili opuštamo.

 

1. Igra za vježbanje usmjeravanja pozornosti, brzine reakcije i memorije. Posebno napravljena za sportaše.

2. Mentalno kontroliranje brzine i smjera kretanja loptice

3. Uz pomoć biofeedbacka povećava kreativnost i omogućava stvaranje glazbe