Brainwave relaksacija 

Light & Sound

 

Brainwave entrainment ili sinkroniziranje moždanih valova sa vanjskim podražajima može se izvršiti na više načina. Najpoznatiji način je putem binauralnih ritmova, znači zvučnim signalima, međutim puno bolji efekt se postiže stimuliranjem svjetlosnim signalima, dok je ipak najbolje kombinirati zvučne i svjetlosne podražaje. Uređaji za stimulaciju zvukom i svjetlom koriste se već 57 godina za poboljšanje akademskih i sportskih rezultata. Također koriste se i u najboljim kliničkim centrima kad se želi izazvati stanje hipnoze. U kombinaciji sa audio cd-ima ovakvi uređaji pružaju najučinkovitiji način za postizanje boljih rezultata i veće kreativnosti. Pokazali su se uspješni kod reduciranja simptoma stresa, kod post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), kod poremećaja smanjene koncentracije, kod pred-menstrualnog poremećaja (PMS), kod sindroma kroničnog umora, depresije, nesanice, autizma i kod pojave kronične boli. Evo pregleda najboljih svjetlosno-zvučnih uređaja danas na tržištu.
 


The Procyon Light and Sound Mind Machine - Audio Visual Synthesizer

Light & Sound uređaj

Slika 1. Procyon Light and Sound Machine (AVS)

Opremljen vrhunskim uređajem za mješanje boja ovaj uređaj može prikazati širok spektar boja te izvršiti glatke prijelaze između boja. Može izvršiti stimulaciju snopom svjetla do frekvencija od 75 Hz. Svaki od kanala putem kojih se kontrolira boja (crveno, zeleno, plavo) je odvojeno programirljiv i dopušta do 3 simultane stimulacije različitim frekvencijama. Sa raznolikim inovativnim svjetlosnim efektima može priuštiti izniman audio-vizualni doživljaj i lako može bojama dočarati željeno mentalno stanje.
Uređaj može uskladiti emitiranje svjetlosnih signala sa željenim zvučnim signalima, tako da sa spajanjem uređaja sa računalom možemo slušati željeni audio materijal na cdu ili neki mp3 što je iznimno pogodno za učenje stranih jezika, terapiju hipnozom ili odmaranje uz slušanje glazbe. Također uređaj možemo putem USB-a spojit sa računalom i sa dobivenom aplikacijom lako izraditi svoj vlastiti program za relaksaciju.
Tehničke karakteristike uređaja:
    - 255 tonova svake boje (crvena, zelena, plava),
    - Složeni višestruki svjetlosni efekti i zvučni valovi,
    - Frekvencijski opseg: 0.1 do 75.0 Hz,
    - Velika flash memorija,
    - Svaki od kanala za boju može se odvojeno programirati,
    - Digitalno audio sučelje,
    - Uređaj se može kontrolirati preko PC-a ili nekog drugog uređaja sa USB sučeljem.

 

Nova Pro 100

Nova Pro uređaj

Slika 1. Nova Pro 100 uređaj


Ovo je profesionalni uređaj sa više od 100 programa za relaksaciju, meditaciju, spavanje, učenje, obnavljanje energije, vizualizaciju i entrainment, te sa slobodnim prostorom za još 100 programa po vlastitom izboru. Uređaj Nova Pro 100 opremljen je vrhunskom AudioStrobe tehnologijom.
Kako radi AudioStrobe? Signali su zabilježeni na CD-u visokom za ljudsko uho nečujnom frekvencijom. AudioStrobe uređaj čita podatke s CD-a i pomoću njih upravlja s svjetlosno/zvučnim uređajem i to sve u skladu sa glazbom koja se nalazi na AudioStrobe CD-u. Za najbolji efekt treba se pobrinuti da nije već aktivan neki od programa za relaksaciju. Tehnologijom izrade Nova Pro 100 ništa ne zaostaje za tehničkim karakteristikama već spomenutog Procyon uređaja. Oba svjetlosna uređaja svjetlost proizvode pomoću LED dioda koje se nalaze u naočalama koje stavljamo na zatvorene oči.
 


Dream Machine

Dream machine uređaj

Slika 1. Moderna improvizacija Dream machine-a

Također, postoje i uređaji koji nas relaksiraju samo pomoću svjetla. To je npr. "Dream machine". To je uređaj koji radi na principu stroboskopa. Prvi "Dream machine" su kreirali umjetnik Brion Gysin i znanstvenik Ian Sommerville. Originalni uređaj bio je valjkastog oblika sa prorezima na plaštu. Valjak je bio postavljen na ploču koja se okretala 78 ili 45 okretaja u minuti. Za razliku od prije navedenih vrhunskih tehnoloških uređaja sa LED diodama i naočalama koje se stavljaju na zatvorene oči, ovaj uređaj sadrži žarulju u sredini. Kako se valjak okreće tako svjetlost izlazi kroz proreze u pravilnim razmacima između 8 i 13 svjetlosnih signala u sekundi. To odgovara stimulaciji relaksirajućim alpha valovima. U relaksirajućem efektu kojeg proizvodi "Dream machine" kao i već spomenuti uređaji uživamo tako da zatvorimo oči. Gledatelj zapaža jake svjetlosne signale kroz zatvorene vijeđe. Uzorci koje gledatelj zapaža nakon nekog vremena postaju oblici i simboli koji se uvijaju do trenutka kada se gledatelj počne osjećati "okružen" bojama. Tvrdi se da "Dream machine" može potaknuti ulazak u hipnogoško (engl. hypnagogic) stanje. Za izlazak iz takvog stanja dovoljno je otvoriti oči.

Za sve svjetlosne uređaje vrijedi da su opasni za osobe koje boluju od fotosenzitivne epilepsije ili ostalih bolesti živčanog sustava.