Brainwave relaksacija 

Brainwave music

  

Brainwave music relaksacija uz binauralni ritam
Kad je u pitanju brainwave music relaksacija upotrebom binauralnih ritmova kao vrste brainwave entrainmenta tada su alati kojima se relaksiramo zapravo računalne aplikacije koje generiraju binauralne ritmove koje tada osluškujemo preko slušalica. Najbolji software u ovoj kategoriji je Neuro-Programmer.
 


Neuro-Programmer
 

Neuro-Programmer

Slika 1. Neuro-Programmer

Neuro-Programmer inducira moždane valove i stimulira područja mozga koja djeluju kao vrata prema mehanizmu za reprogramiranje. To je primjerice limbički sustav. Djelovanjem na mozak na ovaj način zapravo možemo promijeniti velik broj stvari vezanih uz naše ponašanje. Neuro-Programmer pomaže kod ovisnosti, depresije, hiperaktivnosti, nesanice, glavobolje itd. Može čak utjecati i na povećanje IQ-a, te privremeno poboljšati kognitivne funkcije i olakšati učenje.

 

Hemi-Sync
 

Hemi-Sync

Slika 2. Hemi-Sync tehnologija

Ovu tehnologiju razvio je poznati Monroe institut. To je također relaksacija uz upotrebu binauralnih ritmova. Najčešće se radi o audio zapisu na CD-u. Robert Monroe, utemeljitelj Monroe instituta i inovator te utemeljitelj hemi-sync tehnologije otkrio je način kako uz pomoć binauralnih bitova izvesti brain entrainment. Hemi-Sync zapravo je skraćeno od "Hemisphere Synchronization" što zapravo predstavlja sinhronizaciju moždanih polutki. Kada lijeva i desna polutka djeluju zajedno, električna aktivnost i energetski uzorci se šire kroz cijeli mozak, a ne samo u nekim dijelovima. To dovodi do stanja kakva bi inače mogli postići samo uz dugogodišnju meditaciju. Na mozak se djeluje zvukom preko slušalica ili uz pomoć svjetlosno-zvučnih strojeva (engl. mind machine).

 

Brainwave music relaksacija uz biofeedback
Posljednje vrijeme popularna tehnika relaksacije glazbom je uz biofeedback. To se naziva "Brain music therapy". O čemu se zapravo radi? Posebnim uređajem uz pomoć EEG-a snimaju se moždani valovi neke osobe koji se onda posebnim algoritmima prerađuju u glazbu, glazbu koja je jedinstvena za svaku osobu. Kada ta osoba potom sluša tu glazbu ona joj pruža relaksirajući doživljaj. Statistički eksperimenti napravljeni su s dvije različite i odvojene skupine ljudi. Prva skupina slušala je svoju brainwave glazbu a druga nečiju tuđu brainwave glazbu. Rezultati su pokazali da su osobe koje su slušale svoju vlastitu brainwave glazbu dok su obavljale neki posao su imale veći postotak efikasnosti u obavljanju tog posla od onih osoba koje su slušale nečiju tuđu brainwave glazbu. Evo i audio zapisa kako brainwave glazba zvuči kod osobe koja je uznemirena, a kako kada je osoba relaksirana.

1. Brainwave glazba kod anksiozne osobe

2. Brainwave glazba kod opuštene osobe

3. Brainwave ritam kod uznemirene osobe

 

Zadnje vrijeme biofeedback se kod brainwave glazbe koristi ne samo za relaksaciju te meditaciju i ublažavanje simptoma stresa već i za poticanje kreativnosti. Na koji način se potiče kreativnost? Na tržištu su se pojavili moćni biofeedback uređaji s kojima u paketu dolazi i priključak na osobno računalo kao i pripadajući software. Taj pripadajući software korisniku omogućuje da razvija svoju kreativnost i to utjecanjem na svoje tjelesne funkcije. Relaksiranjem i koncentriranjem korisnik stvara glazbu ugodnu za ljudsko uho. Tako se pojavila ideja za organiziranje "brainwave biofeedback koncerta". To su manifestacije na kojima se ljudi okupljaju i priključuju na EEG uređaje te uz pomoć računala stvaraju glazbu. Glazbu tako stvaraju svojim mozgovima obični posjetitelji takvih događaja, a na jednom takvom koncertu glazbu je simultano stvaralo 48 osoba.

 

Koncert


Slika 3. Posjetitelji koncerta svojim umovima stvaraju brainwave glazbu